Jump to navigation

Nikola Plejić

Open source softver za matematiku i prirodne znanosti

2008-07-22 in hr

Budući da je open source softver vrlo raširen u znanosti (zapravo, tamo je sve i počelo), bilo bi neobično da ne postoje besplatne, otvorene alternative koje će biti i više nego dovoljne prosječnom studentu i entuzijastu, a sigurno će zadovoljiti i potrebe nekih od zahtjevnijih korisnika.

Svatko tko se ikada imalo intenzivnije bavio prirodnim znanostima čiji je jezik sporazumijevanja matematika, morao se upoznati s jednom od mnogobrojnih programskih paketa za numeričku ili simboličku kalkulaciju.

Mathematica, MATLAB i Origin su neki od najpopularnijih, no iako su to odlične aplikacije, mnoge će vrlo brzo odbiti njihova cijena. Naime, samo studentska licenca za Wolframovu Mathematicu košta 80 funti (blizu 800 kn), dok je MATLAB za studentski džep nešto jeftiniji – 99 dolara (oko 450 kn).

Neki fakulteti nude svojim studentima besplatne licence za neke od navedenih aplikacija. Problemi nastaju ukoliko niste na jednom od tih fakulteta i/ili se time bavite čisto rekreativno – u tom slučaju vam cijene mogu ubiti početni entuzijazam i natjerati vas da se odete baviti mrvicu isplativijim hobijem.

No, nije sve tako crno. Budući da je open source softver vrlo raširen u znanosti (zapravo, tamo je sve i počelo), bilo bi neobično da ne postoje besplatne, otvorene alternative koje će biti i više nego dovoljne prosječnom studentu i entuzijastu, a sigurno će zadovoljiti i potrebe nekih od zahtjevnijih korisnika.

Navedeni softver ne moraju nužno koristiti samo doktori matematike. Iako većina softvera iz ove kategorije neće dobiti nagradu za najintuitivniju aplikaciju s korisničke strane, uz malo podešavanja i truda može odlično poslužiti i srednjoškolcima i osnovnoškolcima pri savladavanju nekih matematičkih koncepata i često zaboravljenog i zanemarenog “igranja” s matematikom.

GNU Octave

GNU OctaveKonkurira: FORTRAN-u, MATLAB-u
Licenca: GNU GPL

GNU Octave je programski jezik prvenstveno namijenjen numeričkom računanju. Donekle je kompatibilan s MATLAB-om, a kompatibilnost se – navodno – iz verzije u verziju poboljšava.

About stranica navodi da Octave ima alate za rješavanje problema iz linearne algebre, nalaženje korijena nelinearnih jednadžbi, rad s polinomima i integraciju običnih funkcija i običnih diferencijalnih jednadžbi, među ostalim.

Octave je nastao kao reakcija na FORTRAN, kao prateći softver udžbenika za kemijski inžinjering. Ukoliko ste upoznati s MATLAB-om, jezik vam ne bi trebao biti problem, a ukoliko niste, odličan (iako nedovršen) tutorial se nalazi ovdje. Octave je trenutno u verziji 3.0.1 i dostupan je za download sa službene stranice projekta.

gnuplot

gnuplotLicenca: source kod je dostupan, ali redistribucija modificiranih verzija nije dopuštena

Gnuplot je besplatni alat za dvodimenzionalno ili trodimenzionalno plotanje (pametni izraz za “crtanje”) podataka i funkcija. Podržava mnoštvo formata za output, među kojima i znanstvenicima omiljeni LaTeX. Vrlo je moćan, a može se koristiti i u sklopu Octavea, kao engine za plotanje.

Iako ima “gnu” u imenu, gnuplot nema veze s “onim” GNU-om, i licenca mu ne dopušta redistribuciju modificirane verzije programa. Trenutno je u verziji 4.2 i može se naći na službenim stranicama.

Axiom

AxiomKonkurira: Mathematici
Licenca: Modificirana BSD licenca

Ovo je vjerojatno najkompleksniji i najstariji ovdje predstavljeni projekt. Razvoj je započet 1973. u IBM-u, a od tada je bio pod raznim tvrtkama. Danas ga održava Tim Daly, bivši glavni developer projekta.

Axiom je CAS (Computer Algebra System) s interaktivnim okruženjem, vlastitim programskim jezikom i velikim skupom libraryja za numeričke, simboličke i algebarske proračune.

Najbolje mjesto za informacije je wiki na kojem možete interaktivno koristiti Axiom (zajedno s drugim softverom kao što je Sage, Maxima i sl.) bez potrebe za instalacijom na vlastito računalo.

Geogebra

Licenca: GNU GPL

Ukoliko vam je sve ovo prekomplicirano, tu je Geogebra. Mali, jednostavan, ali moćan program napisan u Javi namijenjen je prvenstveno školama (osnovnim i srednjim). Najviše je fokusiran na geometriju, ali može i derivirati i integrirati neke funkcije.

Geogebra je odlično dokumentirana i dovoljno je jednostavna da se može (i trebala bi se) naći u svakoj učionici na satovima matematike za lakše i brže razumijevanje gradiva, pogotovo trigonometrijskih funkcija, derivacija i integrala.

Trenutno je u verziji 3 i dostupna je za download sa službene stranice.

Ima toga još!

Na Ubuntu wikiju postoji odjeljak UbuntuScience gdje možete pronaći još mnogo vezanih aplikacija s linkovima na njihove stranice. Bez brige, iako se radi o Ubuntu wikiju, većina navedenog softvera radi i na drugim platformama.