Jump to navigation

Nikola Plejić

Creative Commons knjige o informatici i programiranju

2008-08-18 in hr

Dobre, besplatne, otvorene knjige o IT-ju.

Na internetu je moguće pronaći mnoštvo tutoriala o širokom spektru tema iz informatike, no rijetko što može zamijeniti dobru knjigu. S druge strane, knjige mogu biti (pre)skupe i vrlo teško dostupne, pogotovo ako nemate luksuz posjedovanja kreditne kartice za online kupovinu.

Zahvaljujući dobroj volji autora (i izdavača), neke su od knjiga koje se smatraju klasicima literature iz područja informatike i programiranja dostupne besplatno, a ponekad i pod vrlo liberalnim licencama. Donosim tri takve: dvije hardcore programerske i jednu pravno-filozofsku.

Abelson & Sussman: Structure and Interpretation of Computer Programs

Tzv. wizard book (po čarobnjaku na naslovnoj stranici) je definitivno jedan od the udžbenika iz programiranja po kojemu su uvodne kolegije iz programiranja učile generacije na MIT-ju. Koristeći Scheme (dijalekt Lispa), objašnjava temeljne koncepte iz računalnih znanosti, npr. apstrakciju i rekurziju.

U jednom od prethodnih linkdumpova sam objavio i link na video zapise Abelsonovih i Sussmanovih predavanja koja, nažalost, slijede prvo izdanje knjige. Autori napominju da će predavanja biti korisna i vlasnicima drugog izdanja.

Knjiga je objavljena pod Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 licencom, čime je dopušteno nesmetano modificiranje i distribuiranje rada za nekomercijalnu uporabu, uz navođenje izvornih autora.

Leo Brodie: Thinking Forth

Još jedna knjiga koja se smatra klasikom—možda u manjoj mjeri od prethodne, što vjerojatno duguje opskurnijem jeziku za kojeg je napisana. No, principi koje objašnjava su univerzalni i neki od njih su nedavno ponovno otkriveni u tzv. eXtreme Programming paradigmi.

Podnaslov knjige je A Language and Philosophy for Solving Problems, i bavi se upravo time—dizajnom, analizom i implementacijom rješenja problema. Uz smiješne ilustracije i puno humora, vrlo detaljno opisuje razvoj programa, ali i neke stvari koje se u ovakvoj knjizi ne očekuju, npr. odnos s klijentima.

Knjiga je skenirana, OCR-ana, obrađena u LaTeXu i objavljena pod Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 licencom.

Lawrence Lessig: Free Culture

Iako nije direktno povezana s programiranjem, s informatikom definitivno jest. Lawrence Lessig je jedan od osnivača Creative Commonsa, organizacije koja je ‘izmislila’ licence pod kojima su gore navedene knjige izdane.

U ovoj se knjizi Lessig bavi copyrightom, intelektualnim vlasništvom i ostalim stvarima za koje nas ‘digitalno doba’ tjera na razmišljanje i redefiniranje. Dostupna je pod Creative Commons Attribution-Noncommercial 1.0 licencom.

Ove tri knjige bi vas u svakom slučaju trebale držati zauzetim neko vrijeme. Ukoliko sam propustio neku vrijednu spomena, svakako mi javite u komentarima.